Arkivens dag lördag 14 november

Svart på vitt – en annorlunda Arkivens dag

I år har vi fått svart på vitt hur fort vardagen kan förändras. Svart på vitt är också temat för årets Arkivens dag.

I arkiven finns nedtecknat berättelser från de som var där, som såg vad som hände, som deltog i skeendet eller fattade besluten. Arkiven är en länk mellan dåtid, nutid och framtid.

Fotografier berättar också om sin samtid. Det finns en fantastisk bildskatt från 1860-talet och framåt med bilder på både våra omgivningar och de som befolkade dem. De första, av nödvändighet, ganska uppsträckta och statiska fotografierna berodde på att man var tvungen att sitta alldeles stilla en längre tid för att plåten skulle hinna reagera på ljuset.

Med anledning av Covid-19 genomförs Arkivens dag delvis i andra former än tidigare. Många programpunkter i år blir digitala. Du kan besöka arkiv i hela landet och ta del av utställningar och föredrag. Klicka runt på arrangemangssidan och se hur utbudet ser ut runt om i Sverige. Arrangemangen i det län där du bor kan du se på hemsidan för Arkivens dag. Där kan du även läsa mer om vad som finns i de olika arkiven.

Länk  https://www.arkivensdag.nu/

Bakom Arkivens dag står SASS ”Svenska arkiv i samverkan för synlighet” som består av landets arkivorganisationer, Föreningen arkivverksamma inom landsting och kommun (FALK), Föreningen för arkiv och informationsförvaltning (FAI), Näringslivets Arkivråd (NLA), Riksarkivet och Svenska Arkivförbundet.