FAQ – Vanliga frågor

Har du frågor om släktdatas verksamhet eller användningen av våra register? Kontakta oss här https://blog.slaktdata.org/kontakt/ via vårt kontaktformulär. Vi kan tyvärr inte hjälpa dig direkt med din egen släktforskning men kan hjälpa dig komma igång med våra register.


Hur många registerposter finns det i databasen?

Antal poster i databasen [2021-09-08]


Registertyp Antal poster
Födda          1 952 577
Vigda            531 277
Döda           1 252 362
Husförhör        232 367
Bouppteckning     50 386
In-/Utflyttn      40 205
Mantal            14 652
Domböcker        199 154
-------------   ---------
Summa:          4 272 980
+
Födda(från SDB med begränsad information) 4 730 630
-------------   ---------
Totalt:         9 003 610

Varför visas så mycket annonser på er webbplats?

Annonser på vår webbplats ger oss en stor del av vår finansiering. Med enbart medlemsavgifter så skulle vi inte kunna täcka kostnaderna för webbplatsens drift.

Om detta känns väldigt störande så finns det tillägg, sk annonsblockerare,  som kan installeras i webbläsaren som sedan filtrerar bort annonser.

Kan jag få fram min släkt hos er? Vill hitta allt från både min far o mors släktsida.

Om du kan få fram dina släktingar i våra register beror på var de kommer ifrån. Våra register täcker inte hela landet, mest Bohuslän och Västsverige, men registren är avskrifter av kyrkböcker som släktforskare ideellt arbetar med och kan därför även finnas från andra delar av landet. Du går in på vår hemsida http://blog.slaktdata.org under fliken Registersökning.  

Hittar du inget i våra register finns möjligheten att ta ett abonnemang hos ArkivDigital, som har avfotograferade kyrkböcker från hela landet. På deras hemsida http://www.arkivdigital.se kan du läsa mer om detta. 

Jag har just hälsats välkommen som ny medlem. Behöver jag ett lösenord för att nyttja Släktdatas register?

Något lösenord behöver du inte för att använda Släktdatas register. Varje kvartal lägger vi ut de nya register som kommit in till oss från våra registrerare. De nya registren finns då tillgängliga för sökning i vår databas. 

Om du klickar på menyn registersökning på vår hemsida eller följer länken  https://www.slaktdata.org/regsearch  kommer du till sidan där du kan söka på namn m.m. Om du känner till i vilken församling den du söker tillhört kan du via länken till vår registerlista söka på den. http://www.slaktdata.org/index.php/register/?filter=all  De församlingar vi har i databasen finns i bokstavsordning. 

Jag har just läst lite om Släktdata och har blivit nyfiken på hur jag kan få nytta av föreningen om jag blir medlem.

Våra register är fritt tillgängliga och sökbara. För att använda dig av dem behöver du alltså inte vara medlem. Du kan däremot bli medlem som ett sätt att stödja Släktdatas verksamhet, t.ex driften av vår webbplats. Släktdata har ett antal registrerare som helt ideellt skriver av församlingarnas kyrkböcker. Vi deltar också i olika släktforskningssammanhang, som exempelvis släktforskardagarna, vilka Sveriges Släktforskarförbund anordnar varje år på olika platser i landet.