Bytt-bytt till VPS hos City Network

Inom kort så kommer vi att byta servermiljö för vår webbplats. Nu har vi bytt…

Våra register har funnits på webben sedan 1995. De första åren fanns vår webbserver inhyst hos Skolförvaltningen i Göteborg. Efter några korta mellanspel hos DDSS och hemma hos en privatperson så har vi sedan 2001 fått nätanslutning och plats för servern hos Alert Investor Relations.

När vi nu står inför en nödvändig uppgradering av både kapacitet på nätanslutning och servermaskinvara så har vi beslutat att lämna lösningen med att ha en egen fysisk dator som server. Vi kommer istället att anlita ett webbhotell och därmed slippa ansvar för bårde maskinvara och nätanslutning. Dock finns det problem även med detta. De flesta traditionella webbhotellen kunde inte alls erbjuda den programvara som vi behöver, bl.a databasen Postgresql vilken är hjärtat i vår registerhantering och sökning. Men nu finns det något som kallas virtualisering och en del webbhotell börjar erbjuda den tjänsten. Virtualisering innebär att vi hyr en virtuell dator där vi själva ansvarar för operativsystem och programvaror. Att den är virtuell innebär också att det finns en stor flexibilitet för uppgraderingar av datorkapacitet när vi behöver det. Att uppgradera en virtuell dator innebär bara att man ändrar hur mycket minne och vilken processorkapacitet man vill ha och startar om, allt via en administrationssida på webben. Eller när vi har lärt oss så kanske det till och med kan ske helt automatiskt. Betalningsmodellen, timdebitering, för denna typ av tjänst är att man bara betala för den kapacitet man använder i form av processorkapacitet och minne. Därmed kan man både skala upp och skala ned vid behov utan att behöva betala för överkapaciteten som behövs för att klara toppbelastning.

Vi kontaktade ett antal leverantörer och fastnade till slut för City Network i Karlskrona. De erbjuder både traditionella och virtualiserade webbhotelltjänster med bra priser. De utmärker sig också genom att erbjuda väldigt stor trafikmängd i alla sina tjänster. Om någon vill testa så erbjuds 30 dagar gratis test och det tar inte många minuter att komma igång. I Internetworlds webbhotelltest 2010 så kom de på en delad andraplats.

För den teknikintresserade så använder vi oss av följande huvudprogramvarar:
– Centos 5.4
– Postgresql 8.4
– PHP 5.1

När vi med planerad full kapacitet så kommer vi att ha följande datorkapacitet:
– 4 processorer (för lasttålighet)
– 4 Gbyte minne (för bra svarstider från databasen)