Ny alternativ sökfunktion – fritext

Vi jobbar med en ny sökfunktion som vi tror ska kunna fungera som ett komplement till den ordinarie sökningen. Än så länge är det ett test och det finns detaljer som vi ska fila mera på. Vi vill gärna få tillbaka lite synpunkter på hur en sån här kompletterande sökfunktion upplevs och för vår egen del så är det också intressant att se om våra servrar orkar med att driva funktionen.

Du hittar testen här. Klicka på den inte så snyggt stajlade knappen i vänstra hörnet för att komma till den nya funktionen. Och tryck på knappen igen för att komma tillbaka till det ordinarie sökformuläret.
Som ni ser så är det bara ett enda sökfält att skriva i. Efterhand som man skriver så visas sökresultatet. Sökningen sker i princip i all text som finns i databasen, dvs det finns ingen möjlighet att styra så att man bara vill söka i t.ex adressfältet eller liknande. Sökresultatet sorteras efter hur bra sökträffen blir, dvs om det blir sökträffar på många av de inskrivna sökorden så kommer den resultatraden högt upp i sökresultatet. (Färgkodningen för hur bra sökresultatet är inte helt optimal…)
Som ni kanske kan se på denna bild så är sökorden också markerade i resultatet.
Några sätt man kan använda de nya sökningen för är t.ex:
– Söka både mannens och kvinnans namn samtidigt
– Söka exakta datum eller årtal
– Söka konstiga stavningar
Och, … en sak till. Man kan använda * för wildcard-sökning, både i början av ord och mitt i.
När (eller om) vi ska lansera denna funktion har vi inte bestämt ännu. Vi i så fall inte att ta bort den nuvarande sökfunktionen utan det kommer att på något sätt gå att växla mellan funktionerna. Lite beroende på vad man söker så kan den ena eller den andra sökfunktionen vara att föredra.

One comment on “Ny alternativ sökfunktion – fritext

 1. Som ni kanske har lagt märke till så är de nya fritextsökresultaten i princip lika som de “nn extra rader som kanske kan vara av intresse”, åtminstone direkt efter att man har växlat till den nya fritextsökningen. Och det är helt korrekt att det ska vara så. Tanken är ju att man ska lägga till fler sökord i den nya sökningen och därmed få en bättre sökning.

  Lite konstigt blir det ändå med två olika söksidor. Skulle man kanske kunna kombinera dem? Jag har funderat lite på det och kanske hittat en lösning som är bättre…

  – Vi backar ett steg och tar bort “nn extra …” vid ordinarie sökning
  – Vi tar också bort “Växla detalj-/fritextsökning”
  – I stället, när man har gjort den ordinarie sökningen så visas ett extra sökfält för fritextsökning efter sökresultatet. Med förifyllda fält.
  – När man sedan skriver något ytterligare sökord i detta fält så görs fritextsökningen och visas efter det ordinarie sökresultatet efterhand som man skriver.
  – Vi filtrerar bort sökresultat som redan finns i det ordinarie sökresultatet.

  Vad tror ni om detta?

Comments are closed.