Vilka landskap i Sverige finns i Släktdatas databas? – Uppland

En stor del av Sveriges församlingar finns sökbara i vår databas för släktforskning, men var har vi bäst täckning? Generellt så finns det data från stora delar av Sverige, men det är så klart vissa regioner som har lite bättre täckning. Jag planerar att skriva några blogginlägg här med de “största” församlingarna i några av de bäst täckta landskapen.

Och nu gäller det Uppland. Och här är en lista på de 10 församlingar där vi har mest uppgifter från:

  1. Österlövsta 21 664
  2. Hållnäs 12 977
  3. Börstil 9 880
  4. Alunda 9 011
  5. Adolf Fredrik 8 315
  6. Knutby 5 816
  7. Litslena 4 974
  8. Faringe 4 873
  9. Funbo 3 968
  10. Lagga 3 905

Siffran efter varje församling är antalet födda i respektive församling. (De som vi har registrerade i vår databas alltså.) Oftast finns det förutom födda även vigda och döda. Och ibland även poster från husförhör, bouppteckningar, mantalslängder och domböcker.

Exempelsökningar

Vi börjar med att söka efternamn “Neuberg” i Österlövsta på 1700-talet. Vi får bara en träff, en vigseluppgift. Vi går vidare och kryssar i “Sök även i närliggande församlingar” (kryssruta till höger om församlingsfältet) och söker igen. Då hittar vi paret i Hållnäs där de får sitt första barn.  Undrar just om de får fler barn? Vi kan inte hitta några fler i vår databas, kanske de har flyttat ill någon grannförsamling där vi saknar uppgifter.

Uppland i Wikipedia

Uppland ligger i östra Svealand i östra Sverige. Landskapet gränsar i söder till Södermanland, i väster till Västmanland, i norr till Gästrikland och i öster till Östersjön. Uppland har en kort landgräns mot landskapet Åland i Finland. Gränsen i fråga går över en liten ö kallad Märket. Uppland når dock inte fram till det gränskors på Tjuvholmen i Färnebofjärden där Uppsala län, Gävleborgs län, Dalarnas län och Västmanlands län möts, vilket innebär att det inte har gräns mot Dalarna.

Andra inlägg om olika landskap

Bohuslän, Uppland, Västergötland, Värmland