Lite söktest på nyårsafton (eller kanske lite längre)

Testlänk

Kanske finns det några släktforskare som sitter vid datorn även på nyårsafton. Gott nytt år!

Ovan finns en testlänk till lite nya sökfunktioner som vi jobbar med. Det är lite ny funktionalitet vad gäller sökning på t.ex Viktor/Wiktor och Sven/Swen. Och sen är det lite förenklat sökgränssnitt (hoppas jag), bl.a så skriver man för och efternamn i samma sökfält. Några av sökfälten är också initialt dolda. Vad gäller layout så ska den förhoppningsvis vara bättre anpassad till mobiltelefoner och liknande än den gamla funktionen.

Detta är som sagt bara en test och inte alls färdigt ännu. Vissa funktioner är inte alls färdiga och hela testen kan sluta att fungera när som helst.
Det vore kul att få lite feedback på om vi är på rätt spår eller ej, skriv i kommentarfunktionen nedan.

/webmaster

29 comments on “Lite söktest på nyårsafton (eller kanske lite längre)

  1. Hej.
    Jag tänker mig att sökningen skall begränsas när jag t ex för in församling utöver namn, men så blir det inte.

    • När du trycker på sökknappen så görs en ny sökning med din nya begränsning, t.ex församling.
      Testlänken är bara förinställd med en exempelsökning.

  2. Intressant. Har absolut framtiden för sig. Ett problem är att förklara hur den fungerar för användarna. Jag satt och prövade sökning på ‘Ström’ i Morlanda (O). Inget resultat:-(. Lade sedan till ‘Lars’ i namnet och vips 4 resultat. Då trodde jag att texten ‘för och efternamn’ skulle tolkas bokstavligt. provade sedan med bara ‘Lars’ och fick 531 resultat – men blev förvirrad igen. Man är van vid Web-sökmaskiner som Google eller Arkiv Digital där man alltid får någon form av resultat (men ofta för mycket).

    Ett annat problem är hur resultaten ska sorteras. Här verkar det vara på datum.

    Men jag tror att den här typen av sökningar har framtiden för sig som ett komplement till detaljerade, exakta sökningar.

    • Bra påpekande!
      Det finns hjälpinformation vid “mouseover” på alla fält, men problemet är nog att många missar detta. Kanske det kan göras tydligare på något sätt.

      Varianterna för namnfältet är alltså:
      “Kalle Anka” – söker explicit på både för och efternamn
      “Kalle” – söker enbart på förnamn
      “- Anka” – söker enbart på efternamn
      “Kalle -” – samma som “Kalle”, dvs söker enbart på förnamn

      Vid en “felaktig” sökning “Anka” så skulle man kanske i vissa fall (dvs när det inte blir några träffar i förnamn för efternamnet Anka) kunna indikerat detta genom ett informationsmeddelande, Kanske nåt i stil med ‘Menade du verkligen att söka efter förnamn Anka, eller var det egentligen efternamnet du sökte? Skriv i så fall “- Anka” i namnfältet.’
      Alternativt så kanske sökningen automatiskt skulle kunna göras om på “rätt sätt” med någon form av indikation att det egentligen är en annan sökning. FamilySearch tror jag gör på något sådant sätt.

      Angående sortering så finns det på TODO-listan att man i efterhand ska kunna sortera sökresultatet genom att klicka på rubrikerna. Precis som i den ordinarie sökningen.

      • Jag funderade mest om det var möjligt att göra någon form av relevansrankning där de “bästa” (hur man nu definerar det) kom först. T.ex. de med exakt träffbild.

      • Om det krävs särskilda anvisningar för hur man skall fylla i för- och efternamn i ett fält med rubriken “För- och efternamn”, då låter det inte som en förenkling värd besväret att implementera. Varför duger det inte med separata fält för förnamn respektive efternamn? Att söka efter personer med flera förnamn (eller efternamn) verkar komplicerat nog som det är. Det förenade namnfältet skulle kunna vara användbart när man inte vet huruvida en viss del av namnet är för- eller efternamn (t.ex. Victor eller Björn), men vad löser det för problem i övrigt?

        Om det är någon matchningsteknik jag irriterar mig på, så är det FamilySearch’s “fuzzy matching”. Var snäll och imitera inte den. Däremot gillar jag jokersökning typ “Lund*ist” (Riksarkivet medger sådan i formuläret till folkräkningarna 1860-1930).

        • Tack för synpunkterna!

          Ang. separat fält för för- och efternamn se tidigare kommentar.

          Anledningen till att vi inte har implementerat sökning på flera för- eller efternamn är att vi inte har resurser (läs personer) för att koda det. Att söka på flera namn ökar komplexitet i kodning och svårighet att klara prestanda. Användbart ja, absolut.

          Jokersökning är problematiskt för prestanda. Den enda del av detta som vi har är “Börjar med” som ju i princip är en förenklad jokersökning.

          Jag gillar FamilySearch-varianten av fuzzy matching. Om jag kommer ihåg rätt så står dessa mindre bra sökresultat under en egen “rubrik” så man inte behöver titta där om man redan har hittat relevanta resultat. I vårt fall tror jag inte denna typ av resultat skulle visas annat än när man inte får någon träff alls på sin huvudsökning och då med en tydlig markering, t.ex “Mindre exakta sökresultat…”

  3. Jag har testat att fylla i årtalsrutan. Den begränsar sökningen, men det gör inte församlingsrutan.
    Snyggt med dubbel markering av registerbok (färg och bock).
    Sökningen går väldigt snabbt och bra.
    Sidan har ett betydligt modernare utseende. Snyggt jobbat.
    Hur långa namn/församlingsnamn kan man fylla i? Rutorna ser lite korta ut.

    • Konstigt när jag testar så funkar vald församling.

      Kan det vara så att du fyller i församling “för hand”?
      Man börjar skriva församlingsnamnet, men sen måste man välja församling från de föreslagna. Möjligen kan man skriva helt för hand också, men då måste församlingsnamnet också innehålla länsbokstav, exempelvis Adolf Fredrik (A). Men det enklaste är att välja från listan med föreslagna.

      Det går att fylla i långa församlingsnamn även om rutan är kort.
      Man kan till och med fylla i flera församlingsnamn genom att fortsätta att skriva när man valt den första. Men enklas och mest användbart är att klicka på knappen “Närl” som då automatiskt tar med närliggande församlingar inom en radie på två mil.

      • Bra! Behövs nog tips om det.
        Jag antar att denna utformning skall ersätta den tidigare när utprovningen är klar. Sökresultatet blir väl lika som i den nuvarande?
        Jag saknar “Rensa”.
        Disbyts nya söksida gillar jag, med möjlighet att välja län (men här ersätter väl “Närl” det.)
        Jag ger gärna återkoppling eftersom jag vet av egen erfarenhet hur svårt det är att skapa en bra söksida.

        • Japp, detta ska så småningom ersätta nuvarande sökning. Själva sökresultatet ska redan nu vara lika bra eller bättre. Bättre för några stavningsvarianter (Sven/Swen, Viktor/Wiktor m.fl.)

          Bra förslag med “Rensa”. Speciellt så behövs det för att rensa de “dolda” sökfälten under “Fler sökfält”. Lätt att lura sig själv om man har använt dessa sökfält och sedan fortsätter med andra sökningar.

          Jag tycker själv att “Närl” som betyder sökning inom en viss radie är lite bättre än att välja län eller landskap.

  4. Dubbelteckning av blanktecken verkar påverka resultatet:
    Sökning på “elisabet nyman karlsson, Östra Tollstad (E), 18” ger 1 resultat
    Sökning på “elisabet nyman karlsson, Östra Tollstad (E), 18” ger 12 resultat

    • Fixat nu!

      (Dubbla mellanslag gjorde att efternamnet skippades helt tidigare. Bug.)

    • Sökning “elisabet karlsson nyman” ger 3 resultat
      Sökning “elisabet nyman karlsson” ger 1 resultat
      Men kanske är tänkt att bli så?

      • Tyvärr inget stöd för mer en ett ord för förnamn och ett för efternamn. Dvs det blir bara de två första orden som används.

        Borde nog fixas så att det inte går att skriva in tre ord i namnfältet. Lägger det i TODO-listan.

        • Begränsa antalet namn i namnfältet? Allvarligt talat, varför då? Det här låter som en lösning i desperat jakt på ett problem. På vad sätt är detta svårifyllda kombinationsfält en förenkling, och för vem förenklar det?

          • Förutom platsargumentet (för små skärmar) som jag har nämt på annat ställe så kanske vi kan jämför med Googles mycket framgångsrika sökformulär med ett enda sökfält.

  5. Kan man tänka sig ett fält för förnamn och ett för efternamn. Det löser en del problem.

    • Huvudanledningen till ett kombinerat fält är att spara plats eftersom fler och fler använder mobiltelefoner ock plattor för att söka.

  6. Jag använder en laptop med hög skärmupplösning (webbläsarfönstret är 1920×1025), men utrymmet disponeras dåligt; över hälften av skärmen förbrukas av sökformulär och korta rubriker/etiketter. Fördela gärna sökfälten på bredden i stället för vertikalt (om layouten är avsedd att passa en vertikalt hållen smartphone, använd i så fall CSS för dynamisk layout beroende på aktuell fönsterstorlek).

    Kryssrutorna för registertyp får dock gärna orienteras vertikalt (eventuellt i en matris med 2-3 kolumner) så att man kan förflytta pekaren snabbare mellan dem. Tydligare etiketter önskas, t.ex. “Födda”, “Vigda”, “Döda”, “Husf”, “Flytt”, “Domb” i stället för Släktdatas gängse enbokstavsförkortningar.

    • Ja, jag håller med det vore bra med ett sökformulär som anpassade sig efter skärmstorlek.

      Tar gärna hjälp av någon duktig front-end-utvecklare för detta. Jag har en ambition att det ska fungera bättre, men är inte säker på att jag kommer i mål helt och hållet. Men detta är bara ett första utkast.

      • Jättebra med förslaget! Jag ska se om jag kan göra en variant av min test med ditt formulär.

  7. Det är ok att lämna sällan utnyttjade formulärfält dolda, men bara om de inte används; dessa kallas i andra sammanhang “avancerad sökning” och är menade att ge den avancerade användaren utökade sökmöjligheter, inte att göra resultatet av en sökning med grundformuläret mer begränsat och svårare att förstå för den som råkat glömma något ord eller skräptecken i den för tillfället dolda formulärdelen. Om den avancerade delen används, då bör hela formuläret synas samtidigt (men kunna rullas undan i sin helhet när man granskar träfflistan), inte bara just de avancerade fälten.

    • Var gränsen mellan “Grundsökning” och “Fler sökfält” ska gå kan naturligtvis diskuteras. Att alltid visa “Fler…” när något är ifyllt är ett bra förslag. Vet inte riktigt hur svårt det blir att koda. Kanske en rensa-knapp i grundsökningsdelen skulle räcka…(?) Eller alternativt att alltid visa alla sökfält.

  8. Det var tydligen en intensiv diskussion i går kväll.
    Jag tycker att det finns anledning att diskutera ambitionen att mobilanpassa sidan eftersom det påverkar upplägget av huvudfältet. Kan man verkligen använda mobil för släktforskning annat än möjligen som ett hjälpmedel bredvid?. Antingen behöver vi åldriga forskare en rejält bred skärm eller två skärmar. I Släktdatas fall skall sökresultatet presenteras i en stor bred tabell med många kolumner. Det passar knappast en mobil till. Om du ger upp den tanken kan du lägga sökrutorna horisontellt och ge mer plats på höjden för sökresultatet.
    Scrollningslisten i huvudfältet är bara ett litet skönhetsfel som kan fixas med att ge ytterligare några pixlar i höjd för den ramen. Det finns ett skönhetsfel boxen också.
    För övrigt vidhåller jag med dårens envishet att det är lättare för användaren med separata rutor för för- och efternamn.

    • Det finns även ett ekonomiskt skäl till mobilanpassning. Det är att Google “straffar” oss så att vi får mindre sökträffar och därmed mindre annonsintäkter. Annonsintäkter är en viktig del för att kunna driva sajten.

      Skönhetsfel finns det nog ganska många, det du ser är bara ett utkast än så länge. Jag ser också att det ligger kvar några knappar för sortering, de ska bor och sorteringen ska läsas på annat sätt.

  9. Jag kan inte påminna mig att jag sett någon annons på Släktdata – tack och lov. Vad är det som gör att ni får färre sökträffar? Med andra ord, vad innebär mobilanpassning exakt?

    • Googles sökalgoritm klassar helt enkelt ned webbplatser som inte uppfyller kraven för att kunna visas på små skärmar. Exakt hur algoritmen fungerar vet bara Google. Vi hamnar alltså längre ner i sökresultaten.
      Vad mobilanpassning innebär är bl.a att man text ska vara tillräckligt stor och att länkar inte ska ligga för nära varandra. Och naturligtvis att man inte ska behöva scrolla i sidled. Sen finns det olika sätt att lösa detta på så att webbplatsen fungerar både på små och stora skärmar på ett bra sätt.

      Om du inte ser annonser hos oss så har du antagligen någon sorts annonsblockerare installerad. På söksidan brukar annonser visas över sökformuläret, t.ex.

Comments are closed.

6 Pings/Trackbacks for "Lite söktest på nyårsafton (eller kanske lite längre)"