Ett par tips för att släktforska med Arkiv Digital

På Släktdatas årsmöte så kom Cecilia Löfgren från Arkiv Digital och visade oss lite tips och tricks. Börja med att starta webbversionen av programmet i webbläsaren och logga in. (Registrera dig och skapa ett gratiskontor om du inte redan har ett abonnemang.) Man rekommenderar webbläsaren Chrome, men de flesta saker fungerar bra i andra moderna webbläsare också.

Inställningar

Till att börja med så kan man “tjäna” lite skärmutrymme genom följande inställningar. Detta är mina val. Man ser direkt vad som ändras så det är enkelt att hitta sina egna favoritinställningar:

Inställningar för att utnyttja skärmutrymmet bättre

Innehållsförteckning

Nästa tips har med innehållsförteckningar, som finns i en del kyrkböcker, att göra. Om man klickar på “Öppna” när man är på en sida som har en innehållsförteckning; då skapas en extraflik i vänsterkanten som gör att man snabbt kan komma tillbaka till innehållsförteckningen när man behöver den igen. Om man dessutom favoritmarkerar sidan med innehållsförteckningen så är den enkel att se i fliknavigeringen till vänster. Mitt arbetsflöde för att använda detta tips är följande:

  1. Leta upp innehållsförteckningen i en volym och favoritmarkera den (klicka på den “tomma” stjärnan).
  2. Klicka på “öppna” och en ny sida med innehållsförteckning öppnas. Gå därifrån vidare till nästa sida du söker.

    Öppna en dublettsida av t.ex innehållsförteckning i vänsternavigeringen.
  3. Här brukar jag flytta upp den favoritmarkerade innehållssidan genom att dra i den i fliknavigeringen så att den hamnar överst.
  4. Om jag behöver leta upp flera sidor i samma volym så börjar jag om från punkt 1.

 

Vänsternavigering med favoritmarkerad innehållsförteckningssida