Gasellföretag för tredje året i rad!

VD Mikael Karlsson och styrelseordförande Jan Aronson
VD Mikael Karlsson och styrelseordförande Jan Aronson

Föreningen Släktdata gratulerar ArkivDigital till att återigen ha fått denna utmärkelse. Vi är nog många släktforskare som tycker att de är väl värda detta diplom och som ser fram emot den fortsatta utvecklingen av databasen.

 

Nedanstående utdrag är hämtat från AD:s blogg:

 

“År 2015 firar vi på ArkivDigital inte bara 10-årsjubileum, utan även ett ”hat-trick” i Gasell-utmärkelser från Dagens Industri. 

 

Ytterst få av Sveriges aktiebolag har så stark och ihållande tillväxt att de utnämns till Gasellföretag mer än en gång. På vårt huvudkontor i Lyrestad sitter nu inte mindre än tre Gasell-diplom på väggen!

 

I vår ständigt växande databas har tusentals släktforskare och andra historieintresserade gjort upptäckter om sina förfäder, sin hembygds historia, militärhistoria och annat som rör livet förr. Vi vill härmed sända ett stort tack till alla våra trogna kunder, medarbetare, aktieägare och samarbetspartners. Tillsammans har vi fört företaget till Gasell-diplomet för en tredje gång.

 

– Återigen får vi ett kvitto på att vi är ett företag som växer och utvecklas i snabb takt, säger ArkivDigitals VD, Mikael Karlsson. Vi är oerhört stolta över den bedrift vi har åstadkommit. Nu siktar vi in oss på fortsatt utveckling och fler gemensamma framgångar!

Fulltextsökning

bathDet finns utökade möjligheter att söka på titel, adress och övrig information i vårt sökformulär. Detta är gjort med sk fulltextsökning. Fulltextsökning är en metod som alltså söker efter godtyckliga ord eller fraser i textfälten. Metoden tar också viss hänsyn till grammatiska variationer som t ex plural och bestämd form av vissa ord. I släktforskningssammanhang så finns det förstås problematik också och det är att ord ofta kan stavas på “konstiga” sätt och därmed sätter grammatikdelen av sökningen ur spel. Så ofta behöver man verkligen ta till kreativa metoder för att söka effektivt.

Att bara söka på enstaka ord är intuitivt och enkelt, men det finns också några specialtecken som kan behöva användas för att lyckas få en mer komplett sökning. Exempel (sökning i titelfältet): “sejlare” ger två träffar “seilare” ger fyra andra träffar. Man kan göra båda sökningarna samtidigt genom att skriva “sejlare|seilare” som då ger sex träffar. I det sista exemplet använder jag specialtecknet | (vertikalt lodrätt streck) som betyder eller. Lägg också märke till att sökningarna ovan faktiskt hittade både seiler och sejlaren. För att ge en liten hint om vad sejlare är för yrke så kan man också lägga lägga till repslagare till sökningen, “seilare|sejlare|repslagare”. Då får man ganska många träffar och kan bl.a se att vi även hittar förkortningen repslag. Det finns också ett specialtecken för och-sökningar, nämligen & (ampersand). För mer komplicerade sökningar så kan man också gruppera med hjälp av parenteser samt blanda och– och ellersökningar, så här t.ex: “(smed&(ges|gesell|gesäll))|smedgesäll|smedgesell|smedges” Denna sökning söker alltså efter ett antal variationer på hur smedgesäll kan vara skrivet. Förutom på titel så fungerar även denna typ av fulltextsökning också på adress- och övrigtfälten. Alla dessa tre sökfält är markerade med något avvikande bakgrundsfärg i sökformuläret. Notera att för just dessa fält så behöver man inte heller ange något annat sökvillkor, dvs det behövs inget namn.

Ett annat sätt att använda fulltextsökning är att t.ex söka efter namn i övrigtfältet. Då kan man t.ex hitta personer som finns antecknade som faddrar,
i kanske oväntade församlingar.

Exempelsökningar:

Under kategorin Sökning så hittar du alla artiklar om sökning.